ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Συνέλευση κάθε Δευτέρα, 6.00μμ (χειμώνα), 7.00μμ (καλοκαίρι)
ΘΕΟΦΙΛΟΥ 9Α , ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την Εφορία της Ν. Ιωνίας
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981200566, 6978889545, 6982510424

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Η πρακτική ενός διαφορετικού μέλλοντος

Οι διαδηλώσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη συνεχίζονται. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο – η εποχή των εθνικιστικών ελίτ,οι οποίες έκλεψαν τους πόρους της χώρας,τα δημόσια αγαθά και το κεφάλαιο στο αίμα του πολέμου και της γενοκτονίας,έχουν τελειώσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι 85 πλουσιότεροι ολιγάρχες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχουν στην κατοχή τους μια συνολική αξία γύρω στα $9 εκατομμύρια (στοιχεία από το WealthX): αυτός ο “πλούτος” καταληστεύτηκε από τους πολίτες της Βοσνίας,είτε με τη μορφή του περάσματος διεφθαρμένων νόμων ώστε να βάλουν χρήματα στις τσέπες τους,είτε μέσα από τη μεταφορά χρήματος από τη Διεθνή Κοινότητα για να υποταχθεί ο πληθυσμός σε συμμόρφωση με την εθνική εγκληματικότητα προς φόβο μιας επιστροφής σε κατάσταση σύγκρουσης.

O αγώνας των κατοίκων είναι απόλυτος – να διατηρήσουν ελεύθερο τον χώρο για την ανοικτή δημοκρατική συμμετοχή,να επιμείνουν ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και ότι οι ενέργειες τους θα ληφθούν υπόψη. Οι ολομέλειες είναι δημόσιες συγκεντρώσεις,ανοικτές σε κάθε έναν πολίτη,μέσα από τις οποίες οι συλλογικές αποφάσεις και τα συλλογικά αιτήματα είναι δυνατό να ληφθούν και να παρθούν ενέργειες,πέρα από τις εγγυήσεις της ηγεσίας. Πρόκειται για ανοικτή,άμεση και διαφανής δημοκρατία στην πρακτική. Η ολομέλεια,ως η μορφή αυτο-οργάνωσης και η μέθοδος της δουλειάς,στην οποία οι πολίτες έρχονται από κοινού να διατυπώσουν αιτήματα,υποστηρισσόμενες από τη δράση των πορειών διαμαρτυρίας,δέχεται τώρα επίθεση. Η επίθεση έρχεται από όλες τις πλευρές: από τις διεφθαρμένες και αυτάρεσκες εθνοτικές ελίτ,που δυσφημούν τα αιτήματα των Ολομελειών για ανοικτότητα,διαφάνεια και μη διαφθορά,μέχρι τους δύσπιστους διεθνείς φορείς,οι οποίοι έχουν μείνει έκπληκτοι από την ιδιαίτερη ταξική αλληλεγγύη που εκφράζεται στις Ολομέλειες.


Εντόπιοι και διεθνείς πολιτικοί,οι οποίοι σε συνεννόηση έχουν διατηρήσει και επιτρέψει τον παρασιτισμό των δυσκίνητων και πελατειακών εθνικών/εθνοτικών γραφειοκρατικών δομών,έχουν εξαντλήσει τους πολίτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για σχεδόν 22 χρόνια. Οι πολίτες,λόγω της οργής και της αγανάκτησης,αναγκάστηκαν να ψάχνουν μέσα από τους σκουπιδοτενεκέδες για να επιβιώσουν,αναγκάστηκαν να δίνουν μίζες για βασικές υπηρεσίες,και τελικά σηκώθηκαν για να βάλουν ένα τέλος στον καθημερινό τρόμο της ιδιωτικοποιημένης σκλαβιάς. Οι εικόνες αυτής της δουλείας είναι λοιπόν: ένας εργάτης,που δεν έχει πληρωθεί για σχεδόν 4 χρόνια,αλλά εξαναγκάζεται να πάει στη δουλειά κάθε ημέρα,με καθόλου εισφορές για την υγεία,αναγκάζεται να βλέπει την γυναίκα του σε αγωνία επειδή δεν μπορεί να επωμιστεί τα έξοδα της υγιειονομικής περίθαλψης – μία/ένας σπουδαστής,αναγκασμένη να πληρώνει υψηλά κόστη ή να πουλάει το σώμα της για να περάσει μια εξέταση,να αποφοιτήσει μόνο για να γίνει άνεργη και να μην έχει καμία προοπτική για το μέλλον – μια γυναίκα,ο γιος της οποίας χτυπήθηκε σοβαρά από την αστυνομία επειδή κατέβηκε στους δρόμους να απαιτήσει ένα τέλος στην πείνα,του ζήτησε να δείξει τα χτυπήματά του στην ολομέλεια της Τούζλα που συγκεντρώνει πάνω από 700 ανθρώπους.


Για πάνω από 22 χρόνια,οι κάτοικοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που επιβίωσαν από τον πόλεμο μαθαίνουν πως συνιστούν μια “περίπτωση φιλανθρωπίας”,ότι ζουν σε μια “μαύρη τρύπα”,ότι αντιμετωπίζουν ένα άμορφο μέλλον και το καλύτερο για το οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι να “τα βγάλουν πέρα”,“να το ανεχτούν αυτό” και να είναι ευχαριστημένοι αν τα παιδιά τους έχουν την ελπίδα να δουλέψουν στις στρατιωτικές βάσεις της Αμερικής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν,υπηρετώντας αυτούς τους πολέμους. Για πάνω από 22 χρόνια,οι εθνο-καπιταλιστικές ελίτ βίασαν και σκότωσαν,διανοητικά και σωματικά κακοποίησαν γυναίκες,άντρες και παιδιά στο μακελειό που χαιρετίστηκε ως “μετάβαση στη δημοκρατία”. Από το τέλος του πολέμου το 1995,αντί να πενθήσουν για τις τεράστιες απώλειες [του πολέμου],οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχουν εξαναγκαστεί,τόσο από τους τοπικούς όσο και από τους διεθνείς παράγοντες,να αποδεχτούν ότι μπορούν μόνο να μιλήσουν και να δράσουν υπό τον όρο ότι υιοθετούν το καθεστώς των θυμάτων,πίσω από τις πλάτες και τα σώματα των οποίων οι εθνικές ελίτ μπορούν να κλέψουν τον πλούτο τους.
Οι διαδηλώσεις δημιούργησαν,για πρώτη φορά,μια ευκαιρία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μεταβεί από τη μελαγχολία στο πένθος: δηλαδή,να αντιμετωπίσει τις απώλειες και να αρχίσει να απαριθμεί τα ωφέλη από τον πόλεμο. Η ζωή μας είναι αυτή που επιβίωσε από τον πόλεμο και την γενοκτονία,που έζησε το αίσθημα της βαθιάς δυσπιστίας ενόσω περιμένει κάποια σωτηρία. Η ζωή μας είναι αυτή που υπέφερε από την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εταιριών,μια ζωή που μόνο ονειρεύεται την φυγή από αυτήν εδώ την χώρα,μια ζωή που γνωρίζει ότι η μόνη της βεβαιότητα είναι ότι μπορεί να πεθάνει στην μοναξιά και την πείνα. Αυτή είναι η ζωή την οποία πρέπει να ανακτήσουμε – να δημιουργήσουμε εκ νέου πιο ανθρώπινους και κοινωνικούς δεσμούς που προσφέρουν στη νεολαία αυτής της χώρας ένα καρποφόρο,και όχι ανέλπιδο μέλλον. Και είναι αυτή η ζωή που σε αγωνία και πόνο εγκαταλείπει τη δυσπιστία και δουλεύει σκληρά για την παραγωγή και εφαρμογή ενός διαφορετικού μέλλοντος τώρα. Πώς το ξέρω αυτό; Είμαι μέρος αυτής της ζωής και κάθε ημέρα,υπενθυμίζω στον εαυτό μου να σηκωθώ και να πάω στους δρόμους να διαμαρτυρηθώ,να διατηρήσω την πολιτική-του-σώματος,σε δημόσιο χώρο,μετακινούμενος και εφαρμόζοντας αυτό το μέλλον– διότι αυτή είναι η μόνη μας ευκαιρία για να μείνουμε ζωντανοί.

[μετάφραση: ταξικές μηχανές]

συγγραφέας: Dr. Damir Arsenijevic, Πανεπιστήμιο της Τούζλα

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνική τραγωδία στην Υγεία

Ερευνα καθηγητών δύο Πανεπιστημίων της Αγγλίας περιγράφει τις σοβαρές επιπτώσεις των μνημονίων στο σύστημα υγείας και στους πολίτες. Αύξηση κατά 120% της ζήτησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την ώρα που οι περικοπές άγγιξαν το 55% το 2011-2012, βλέπει μεταξύ πολλών άλλων η έρευνα

Του Γιάννη Μπασκάκη

Με τη φράση «η τραγωδία της δημόσιας υγείας» περιγράφει τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στο ελληνικό σύστημα υγείας και στη ζωή των Ελλήνων πολιτών έρευνα καθηγητών των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και του School of Hygiene & Tropical Medicine του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που θεωρούν ότι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα υγείας έχει αυξηθεί κατά 47%. Η αύξηση αυτή είναι συνέπεια της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, που δεν περισσεύουν πλέον για τις υπηρεσίες υγείας, καθώς και του κόστους μετακίνησης προκειμένου να λάβουν τις υπηρεσίες αυτές.

Σημαντικός παράγοντας είναι η άνοδος της ανεργίας, που συνεπάγεται και απώλεια της ασφάλισης για τους πολίτες. Μάλιστα, πριν από την κρίση εκείνοι που απευθύνονταν σε εθελοντικές δομές υπηρεσιών υγείας ήταν κυρίως μετανάστες, ενώ τώρα περίπου οι μισοί είναι Ελληνες.

Τι δείχνει η έρευνα

Η αύξηση των προβλημάτων υγείας εντοπίζεται κυρίως στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, τα παιδιά και τα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. Οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη εξαπλώνονται και η χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας διαρκώς αυξάνεται. Η έρευνα παρατηρεί αύξηση κατά 120% της ζήτησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την ώρα που οι περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα άγγιξαν το 20% το 2010-2011 και το 55% το 2011-2012.

Βλέπει επίσης 21% αύξηση στις αποβολές των εγκύων μεταξύ 2008 και 2011 και 43% στη βρεφική θνησιμότητα μεταξύ 2008 και 2010. Η πολιτική της λιτότητας συνδέεται επίσης με την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών ως συνέπεια των περικοπών σε προγράμματα απεξάρτησης και διανομής συρίγγων και προφυλακτικών σε τοξικοεξαρτημένους.

Τα κρούσματα του ιού του AIDS το 2009 ήταν 15, για να φτάσουν τα 484 το 2012, ενώ τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των τοξικοεξαρτημένων υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στο 2013. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί και κρούσματα ελονοσίας, η οποία επανεμφανίζεται στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια!

Οπως παρατηρούν οι ερευνητές, στην εποχή που τα εισοδήματα πέφτουν και η ανάγκη για υπηρεσίες υγείας αυξάνεται, η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει νέες χρεώσεις για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και μεγαλύτερο κόστος στα φάρμακα. Η Ελλάδα, προσθέτουν, είναι η χώρα όπου έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες περικοπές στη δημόσια υγεία απ” ό,τι σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το Μνημόνιο αφήνει στον τομέα της υγείας μόνο το 6% του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα είναι σήμερα οι λιγότερες σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έγιναν μέλη της Ε.Ε. πριν από το 2004.

«Απέτυχε το κράτος»

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό κοινωνικό κράτος απέτυχε να προστατέψει τους πολίτες τη στιγμή που το χρειάζονταν περισσότερο από ποτέ. Ολο και περισσότεροι Ελληνες χάνουν την προσβασιμότητα στη δημόσια υγεία εξαιτίας των περικοπών και της ανεργίας», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Alexander Kentikelenis, εκ των συντακτών της έρευνας.

«Παρ” όλο που το ελληνικό σύστημα υγείας είχε σοβαρές ανεπάρκειες πριν από την κρίση, η κλίμακα και η ταχύτητα των επιβαλλόμενων αλλαγών έχουν περιορίσει την ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να απαντήσει στις ανάγκες του πληθυσμού, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης», καταλήγει.
http://www.efsyn.gr/?p=176872 

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Φωτογραφίες απο την συγκέντρωση-διαμαρτυρία έξω απο το praktiker Βολου

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ....

Παρουσίαση του Γιάννη Χατζηγιάννη
Τέσσερα κείμενα και δέκα εικαστικά
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, 8.00μ.μ
Στο χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου 
ΚΤΙΡΙΟ 9Α, ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, πίσω από την εφορία της Ν.Ιωνίας



Εκδήλωση για τα 2 Χρόνια ΚΙΦΑ Δράμας


ΕΟΠΥΥ Αγίου Δημητρίου

Η κυβέρνηση με την ταχτική του «ξαφνικού θανάτου» κλείνει τον ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ και στερεί κάθε μορφή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τους ασφαλισμένους.

Θεωρώντας την υγεία εμπόρευμα προς εκμετάλλευση, καταργεί τα τοπικά ιατρεία και πετάει στο δρόμο ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Απέναντι σ’ αυτή την βάρβαρη επίθεση του κράτους απαντάμε, ότι δεν παραχωρούμε το δικαίωμά μας στη δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Κάτοικοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, από τον Άγιο Δημήτριο τη Δάφνη και τις γύρω περιοχές έχουμε προχωρήσει σε αποκλεισμό του ΕΟΠΥΥ Αγίου Δημητρίου για να μην παραδοθεί.
Με καθημερινές συνελεύσεις συναποφασίζουμε και οργανώνουμε τις δράσεις μας.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ έξω από τον αποκλεισμένο ΕΟΠΥΥ στον πεζόδρομο του ΙΚΑ γιατροί (καρδιολόγος, ορθοπεδικός, παιδίατρος και παθολόγος) από 10 -12 το πρωί θα εξετάζουν ασθενείς.
Ανατρέπουμε στην πράξη τα σχέδια του υπουργείου υγείας για κατάργηση του ΕΟΠΥΥ

Καλούμε όλους τους κατοίκους, γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό σε νέα ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση της δράσης του Σαββάτου και για τη συνδιαμόρφωση των επόμενων βημάτων μας, σήμερα Παρασκευή στις 6.00 το απόγευμα στον πεζόδρομο του ΙΚΑ.

Πρωτοβουλία κατοίκων, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων Αγίου Δημητρίου-Δάφνης και γύρω περιοχών για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας υγείας


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σάββατο, 22 Φλεβάρη, 6μμ, Αγριά


 
 
Η Λαϊκή Συνέλευση Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου συμμετέχει και καλεί στην διαμαρτυρία στην Αγριά, με αφορμή το συνέδριο του ΣΕΒ Θεσσαλίας και την παρουσία σε αυτό κυβερνητικών στελεχών.

Απέναντί μας είναι οι καταστροφείς της ζωής μας: οι εργοστασιάρχες - που αντιμετωπίζουν "αντίξοες συνθήκες" επιχειρηματικότητας - και οι πολιτικοί τους προστάτες - που οραματίζονται "επανεκκίνηση" της οικονομίας - το success story τους.

Με αγαστή συνεργασία διεξάγουν ενιαίο πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους, επιχειρώντας μέσα από τη διαρκή υποβάθμιση των κατακτήσεών μας, να κάνουν μια νέα βουτιά στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας.

Ο κόσμος της εργασίας είναι γι' αυτούς οι "αντίξοες συνθήκες", εμείς οι άμισθοι σκλάβοι είμαστε οι όροι "επανεκκίνησης" της οικονομίας τους, αυτοί που πεθαίνουν για να επιτευχθεί το success story τους!

Η γενική συνέλευση του ΣΕΒ Θεσσαλίας μας δίνει την ευκαιρία να τους θυμίσουμε ότι με τους ανέμους που έσπειραν σύντομα θα θερίσουν θύελλες. Για μια νέα εργατική επανεξόρμηση που θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την ανατροπή τους. Για να ζήσουμε στο μπόι των δικών μας ονείρων. 


Σάββατο, 22 Φλεβάρη, 6μμ, Αγριά

(προσυγκέντρωση στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου)
 

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Praktiker - ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ





Με την αποκάλυψη της «αυτοκτονίας» του εργαζόμενου στο Praktiker, στις αρχές Φεβρουαρίου, αυτό που γίνεται φανερό σε όλους είναι πως η αποθράσυνση των αφεντικών στο έδαφος της οικονομικής κρίσης κοστίζει ζωές εργαζόμενων. Οι χιλιάδες απελπισμένοι εξ αιτίας της κρίσης που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων που πεθαίνουν έξω από τα νοσοκομεία, τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται γιατί τα εμβόλια κοστίζουν ενώ η ζωή τους είναι κάτω από κάθε οικονομικό υπολογισμό, δείχνουν πως δεν υπάρχει τρόπος να «συγκατοικήσουμε» με το σύστημα αυτό. Αν όμως η διοίκηση μιας καπιταλιστικής επιχείρησης όπως του Praktiker, δηλαδή η «καρδιά ενός άκαρδου πράγματος», δεν αισθάνεται τύψεις, ο θάνατος του εργαζόμενου στο Praktiker για την εργατική τάξη είναι μαχαίρι στο σώμα της που αιμορραγεί από τα μνημόνια και την κρίση.

Aυτό το έγκλημα δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο και ατιμώρητο μέσα στην σιωπή!


Όλοι έξω από το κατάστημα Praktiker Βόλου ( χώρος OLD CITY, Ζάχου και Μητροπολίτου Γρηγορίου ) τη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σε ιδιωτικό ασφαλιστήριο μετατράπηκε η Ασφάλιση Υγείας


Φανταστείτε έναν ασφαλισμένο που παθαίνει μια ίωση και ο γιατρός του του λέει ότι δεν μπορεί να τον εξετάσει δωρεάν, γιατί έχει ήδη καλύψει τον αριθμό των επισκέψεων που δικαιούται να κάνει. Παίρνει τους δρόμους να βρει γιατρούς που έχουν ακόμη «καβάτζα» επισκέψεων, όμως ο πρώτος που βρίσκει του λέει πως ναι μεν μπορεί να τον εξετάσει δωρεάν, δεν μπορεί όμως να του γράψει τα φάρμακα, γιατί έχει ξεπεράσει το πλαφόν του 80% της περσινής του συνταγογράφησης. Ο άνθρωπος ψήνεται από τον πυρετό και δεν έχει κουράγιο να βγει πάλι στη γύρα. Παίρνει τη συνταγή, πληρώνει τα φάρμακα από την τσέπη του και φεύγει για το σπίτι του βρίζοντας τον Μπουμπούκο, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο κι όποιον άλλο του έρχεται πρόχειρα στο νου.

Αυτή είναι μια διαμορφωμένη κατάσταση, τη στιγμή που το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Ενιαίο Δίκτυο Υγείας) γίνεται νόμος του κράτους και ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ασφαλιστική εταιρία, που θα μαζεύει τις ασφαλιστικές εισφορές του Κλάδου Υγείας και θα αγοράζει υπηρεσίες από το δημόσιο τομέα (από την «παράγκα» του ΠΕΔΥ) και κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτός από το κόλπο με το πλαφόν στον μηνιαίο αριθμό εξετάσεων ανά γιατρό και το πλαφόν του 80% στη συνταγογράφηση, που αναγκάζει ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε το γιατρό, είτε τα φάρμακα, είτε και τα δύο, η «ποιότητα» του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας φάνηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες του με το κλείσιμο των περίπου 50 σημείων διάθεσης των λεγόμενων φαρμάκων υψηλού κόστους, που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα στελεχωμένα με νοσηλευτικό ή παραϊατρικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ. Το προσωπικό τέθηκε σε διαθεσιμότητα και οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν ένα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (που δεν έκλεισαν), ταξιδεύοντας δεκάδες χιλιόμετρα μακριά για να πάρουν τα φάρμακά τους. Περιττεύει να πούμε ότι οι ασθενείς αυτοί δεν πάσχουν από εποχιακές ιώσεις, αλλά από σοβαρές ασθένειες. Υποτίθεται ότι η ταλαιπωρία τους θα κρατήσει μόνο ένα μήνα, μέχρι να συγκροτηθούν οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Πιστεύει κανείς ότι σ’ ένα μήνα θα μπει τάξη σ’ αυτό το σκόπιμο μπάχαλο;

Αναφέραμε αυτά τα παραδείγματα που δείχνουν καθαρά δυο πράγματα. Πρώτο, ότι στόχος όλων των αλλαγών στο σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας είναι η απαλλαγή του κράτους από δαπάνες, τις οποίες θα αναγκάζεται να πληρώνει από τις τσέπες του ο ασφαλισμένος. Δεύτερο, ότι το ΠΕΔΥ θα παραμείνει για πολύ καιρό ένα τεράστιο μπάχαλο (σε προηγούμενο φύλλο αποκαλύψαμε ότι για τη λειτουργία του απαιτούνται τουλάχιστον 25 υπουργικές και κοινές υπουργικές αποφάσεις, που θα ρυθμίζουν κάθε λειτουργική, στελεχιακή, τιμολογιακή και άλλη λεπτομέρεια), ώστε ο ιδιωτικός καπιταλιστικός τομέας να μαζέψει «όλο το χαρτί» και να διαμορφωθεί μια κατάσταση που θα βολεύει το κράτος να κλείσει και να συγχωνεύσει Κέντρα Υγείας, πάντα με επίκληση των «οικονομιών κλίμακας». Στα γραφεία των καπιταλιστών του χώρου άνοιξαν σαμπάνιες, ενώ οι πιο μικροί ψιθυρίζουν γκρινιάζοντας, ότι οι μεγάλες «δουλειές» έχουν ήδη δοθεί στα «βαριά ονόματα».

Θέλετε ένα ακόμη παράδειγμα για το colpo grosso υπέρ των ιδιωτών καπιταλιστών; Οπως είναι γνωστό, ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί πάρα πολύ να πληρώσει τους ιδιώτες γιατρούς με τους οποίους συνεργάζεται. Τώρα, ο Μπουμπούκος τους λέει να συνεργαστούν με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες (τις οποίες θα πληρώσουν οι ίδιοι), για να κάνουν εκκαθάριση των λογαριασμών τους. Πού θα ανατρέξουν οι ιδιωτικές εταιρίες; Στα στοιχεία που τηρούσαν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι έχουν μπει σε διαθεσιμότητα. Την έτοιμη δουλειά των εργαζόμενων θα χρησιμοποιήσουν. Ποιος είναι ο στόχος; Να μπουν στα κτίρια και τις υποδομές (δίκτυα υπολογιστών) του ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές εταιρίες, να χρησιμοποιούν εργαζόμενους με εξευτελιστική αμοιβή και ένα κομμάτι διοικητικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ να περάσει από τη διαθεσιμότητα στην απόλυση.

Χωρίς κανένα πρόβλημα, ο κυβερνητικός λόχος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με την προσθήκη και των Λοβέρδου-Αηδόνη ψήφισε και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο για την Υγεία και έτσι ο ΕΟΠΥΥ είναι πια μια ασφαλιστική εταιρία, χωρίς δικούς του γιατρούς και εργαστήρια, που θα αγοράζει υπηρεσίες.  Ηδη, όλο το προσωπικό του (8.500 εργαζόμενοι) έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, η οποία υποτίθεται ότι θα κρατήσει ένα μήνα. Στη διάρκεια αυτού του μήνα η κυβέρνηση υπολογίζει να «ξεφορτωθεί» περίπου 3.000 γιατρούς, οι οποίοι θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να συμβληθούν με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Και τι θα γίνει αν το σύνολο των γιατρών δηλώσει ένταξη στο ΠΕΔΥ, χωρίς να κλείσει τα ιατρεία, και ταυτόχρονα αρχίσει τις δικαστικές προσφυγές, όπως τους συμβουλεύουν οι σύλλογοί τους; Ο ένας μήνας θα γίνει δύο, τρεις, περισσότεροι και σ’ αυτό το διάστημα θα λειτουργεί μόνο ο ιδιωτικός τομέας.

Για να λειτουργήσει το περιβόητο ΠΕΔΥ, με τις 25 ΥΑ και ΚΥΑ, θα χρειαστεί πάνω από δύο χρόνια. Θα ξεπεράσει δηλαδή τον ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης. Τι θα υπάρχει στο μεταξύ; Ενα α-πέραντο μπάχαλο με τον ιδιωτικό τομέα υγείας να είναι ο μόνος που λειτουργεί. Ο ΕΟΠΥΥ, όμως, έχει έσοδα διαρκώς συρρικνούμενα (λόγω ανεργίας και εισφοροδιαφυγής-εισφοροκλοπής)
. Σύντομα, λοιπόν, με βάση τη λογική των κλειστών προϋπολογισμών, ο ασφαλισμένος (που κάποτε ήξερε ότι έχει στοιχειώδη κάλυψη υγείας) θα παίρνει ένα «κουπόνι» ιατρικών καλύψεων. Το παραπάνω κόστος, είτε πρόκειται για γιατρούς, είτε για εξετάσεις, είτε για φάρμακα, θα το πληρώνει από την τσέπη του.

ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ

«Πως έκλεισε; Αφού δεν το είπαν τα κανάλια»

Πρωί Παρασκευής στον ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας. Ο υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης όσο πιο ευγενικά μπορεί ανακοινώνει στους «συγγενείς» τα κακά νέα. «Ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε. Λουκέτο. Δεν υπάρχουν γιατροί». Κόσμος ακούει, αλλά κοιτάει με βλέμμα απορημένο. Δεν μπορεί ακριβώς να κατανοήσει τι του λένε. «Έκλεισαν το ΙΚΑ;» ρωτάει ένας συνταξιούχος. «Πως έκλεισε; Αφού τα κανάλια δεν λένε τίποτα;» Η ερώτηση κλειδί. Αφού τα κανάλια δεν λένε τίποτα δεν μπορεί να έκλεισε. «Θα πάω μέσα, μήπως ο δικός μου γιατρός είναι εδώ» απαντάει μία ηλικιωμένη κυρία. Ολική άρνηση. Δεν γίνεται να έκλεισε. Δεν μπορεί να το πιστέψει. Ψάχνει τον δικό της γιατρό. «Τα κανάλια; Τι κάνουν γιατί δεν λένε τίποτα;» Πάλι τα κανάλια.
Στον τρίτο όροφο γιατροί και κόσμος της γειτονιάς διώχνουν την υπάλληλο του υπουργείου που ήρθε να «ελέγξει» το κλείσιμο. Όχι πολύ ευγενικά. Αλλά σίγουρα περισσότερο από όσο πραγματικά αντιστοιχεί στην κατάσταση. «Που είναι αυτός που έκλεισε το νοσοκομείο;». Ένας ασθενής αρχίζει να φωνάζει στον διάδρομο ψάχνοντας τον «άνθρωπο του υπουργείου» όταν κατάλαβε τι γίνεται. Δυστυχώς το κατάλαβε αργά. Στην είσοδο ο φύλακας να προσπαθεί να εξηγήσει σε μία ηλικιωμένη και μία μετανάστρια με το μικρό της παιδί ότι δεν υπάρχουν πλέον γιατροί στο κτήριο. Κόσμος που συνεχίζει να μην καταλαβαίνει. «Έκλεισε όλος ο ΕΟΠΥΥ ή μήπως μόνο εδώ;».
Δίπλα ένα πηγαδάκι από δύο γιατρούς. Μια συζήτηση που δείχνει όλα τα αδιέξοδα μαζεμένα. «Ξέρεις από πότε το έλεγα ότι δεν μπορούμε να έχουμε τόσους γιατρούς;». «Όταν μπαίνει τόσος κόσμος στην Ιατρική τι περιμένεις;». «Όλοι μας φταίμε. Γιατί κοιτάμε μόνο την πάρτη μας. Έτσι είναι οι έλληνες.» Γιατροί που αισθάνονται ότι έχουν ευθύνη για το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και την σημερινή κατάσταση. Ευθύνη όμως όχι γιατί δεν τα έκαναν «λίμπα» να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Ευθύνη γιατί και αυτοί είναι πολλοί. Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι ο ΕΟΠΥΥ κλείνει γιατί οι γιατροί περισσεύουν. Άλλη μία εκδοχή του «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας». Άνθρωποι που αισθάνονται ότι ήταν άλλος ένας κωδικός του προϋπολογισμού που παρήγαγε ελλείμματα.
Οι γιατροί λοιπόν περισσεύουν; Όχι ακριβώς. Περισσεύουν οι γιατροί σε ότι έχει απομένει από τη δημοσία υγεία. Για τους υπόλοιπους θα αποφασίσει ο νόμος της προσφορά και της ζήτησης. Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί απλά μια παράπλευρη απώλεια. Αφού περισσεύουμε εμείς, τότε δεν χρειάζεται να υπάρχει και αυτός. Έχει ξαναγραφτεί ότι το σχέδιο υποτίμησης της εργασίας στις υπηρεσίες υγείας συναντά το ακρότατο του όριο. Το «να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα» στον τομέα της υγείας μεταφράζεται ελαφρώς στο «να μάθουμε να ζούμε λιγότερο» ή «να μάθουμε να ζούμε λιγότεροι». Η έμφαση δεν βρίσκεται πλέον στο «λιγότερα» αλλά στην ίδια τη ζωή.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάληψης του συγκεκριμένου ΕΟΠΥΥ από γιατρούς και κόσμο της γειτονιάς. Θα είναι μία πρώτη άμεση απάντηση. Στόχος να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα χώρος για τον από δω και πέρα σχεδιασμό. Ένας σχεδιασμός όμως που θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν είναι πολεμικός. Αν πάρει δηλαδή ως βάση το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται πόλεμος εναντίων μας και ο «αρχιστράτηγος» του εχθρού δεν βρίσκεται εκτός χώρας. Το «να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα» είναι ο άλλος πόλος του «να κάνουμε την κρίση ευκαιρία». Όσο εμείς θα μένουμε με τα «λιγότερα» κάποιοι θα συνεχίζουν να ζουν με την «ευκαιρία». Απλά, εδώ και καιρό, έχει έρθει η ώρα να διαλέξει ο καθένας στρατόπεδο.
https://barikat.gr/content/pos-ekleise-afoy-den-eipan-ta-kanalia

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Κάλεσμα των Κοινωνικών Ιατρείων φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου



Η πιο βάρβαρη ως τώρα επίθεση στην υγεία, που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα, πραγματοποιείται με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή και ήδη συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή. Το νομοσχέδιο όμως δεν διαλύει μόνο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κλείνοντας τα περισσότερα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, αλλά οδηγεί και σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και τελικά στην απόλυση 8.500 εργαζόμενους στην υγεία.
Αυτή τη στιγμή πάνω από 3.000.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι είναι ήδη αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας. Στην ουσία, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια δημόσια υγεία και για κάθε ασφαλισμένο.  Με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, η κυβέρνηση προωθεί ένα πολιτικό σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης της υγείας, αφού με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο υπηρεσιών υγείας σε αγοραστή, οδηγούμαστε σε ιδιωτικές κλινικές και μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά πληρώνοντας ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις εξετάσεις και τις υπόλοιπες παροχές υγείας.
Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς δεν σημάνει καμία καθυστέρηση, είναι το λιγότερο γελοίες και κυνικές. Η κυβέρνηση κλείνει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ (για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) και ο ένας μήνας, που αναφέρει, είναι ανεδαφική εκτίμηση, καθώς οι διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται για την υπαγωγή των μονάδων στο νέο σύστημα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία όλων.
Η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας, χωρίς απολύσεις και κλείσιμο δομών, το οποίο θα εξυπηρετεί ΙΣΟΤΙΜΑ όλη την κοινωνία και όχι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, και θα εξασφαλίζει την πλήρη και δωρεάν πρόσβαση όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι,  είναι η βασική διεκδίκηση των Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης. Τα ΚΙΦΑ που με την καθημερινή τους λειτουργία προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την έννοια της δωρεάν περίθαλψης, να στηρίξουν τα θύματα αυτής της πολιτικής και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών, και τη διάλυση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, δεν μπορούν παρά να συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα από κοινού με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο  την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗMΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, 11π.μ.
στο Υπουργείο Υγείας
Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής